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INTRODUCTION 

 

Article 61(5) of the Clinical Trial Regulation (EU Regulation 536/2014) (CTR) provides an 

exemption from the requirement to hold a manufacturer’s authorisation for the following 

processes:  

a) Re-labelling or re-packaging of investigational medicinal product (IMPs) 

b) Preparation of radiopharmaceuticals used as diagnostic IMPs 

c) Preparation of an IMP in accordance with a doctor’s prescription or in accordance  

     with a pharmacopeial monograph, 

 

where these processes are carried out by authorised staff at a hospital, health centre or a clinic 

participating in the clinical trial. The European Union (Clinical Trials on Medicinal Products for 

Human Use) (Principal) Regulations 2022 defines, at national level, the persons authorised to 

carry out these activities and includes a retail pharmacy business within the definition of a clinic. 

These national regulations also describe the requirement for the Health Products Regulatory 

Authority (HPRA) to maintain a ‘Register of Exemptions’ in relation to processes described 

above. Applications for inclusion of a process on the Register of Exemptions should be made on 

the ‘Application for register for exemption’ form.    

 

 

QUESTIONS AND ANSWERS 

 

The following questions and answers provide additional guidance on inclusion of processes on 

the Register of Exemptions and how such processes are regulated by the HPRA. These questions 

and answers will be revised as necessary based on experience gained with the registration 

process and implementation of the appropriate requirements under Article 61(6) of the CTR.  

 

2.1 What is the Register of Exemptions?  

 

Article 61(5) of the CTR provides for conduct of specific processes at hospitals, health centres or 

clinics without the need for a manufacturer’s authorisation. S.I. No. 99/2022 European Union 

(Clinical Trials on Medicinal Products for Human Use) (Principal) Regulations 2022 describes the 

requirement to include these processes on the Register of Exemptions which is maintained by 

the HPRA.  

 

2.2 Does an authorised manufacturer need to register the processes described in 

Article 61(5) with the HPRA? 

 

No. However, the type of activity (e.g. packaging) must be covered within the scope of the 

manufacturer’s authorisation under which the site in question operates.  
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The following questions are posed in the context of the processes described in Article 

61(5) being carried out in a hospital, health centre or clinic (which can include a 

dispensing pharmacy).  

 

2.3 Can staff of one hospital, health centre or clinic carry out an Article 61(5) process 

on behalf of another hospital, health centre or clinic?  

 

A process which is being performed at a hospital, health centre or clinic may be carried out on 

behalf of other hospitals, health centres or clinics in Ireland which are participating in the same 

clinical trial.  

 

2.4 Does a process carried out in relation to an IMP for a trial which is being 

conducted under the Clinical Trial Directive (CTD) 2001/20/EC need to be 

registered?  

 

The requirement for registration of these processes only applies to clinical trials which are 

conducted under the CTR. If a trial originally approved under the CTD transitions to the CTR 

then any processes carried out within the scope of Article 61(5) would need to be registered as 

part of this transition.  

 

2.5 Does a process carried out in relation to an IMP under the CTR have to be 

registered prior to commencement of the process?  

 

After 31 January 2023, processes relating to IMPs for clinical trials conducted under the CTR 

should be registered prior to commencement of the activities. For clinical trials operating under 

the CTR prior to this date, an application for registration should be submitted in relation to any 

processes before 31 January 2023.  

 

2.6 Do the processes of reconstitution or dilution of an IMP need to be registered?  

 

Registration is not required for the reconstitution processes for IMPs which fulfil the conditions 

outlined in the Detailed Commission guidelines on good manufacturing practice for 

investigational medicinal products: ‘Reconstitution of investigational medicinal products is not 

considered manufacturing, and therefore is not covered by this guideline. The reconstitution is 

understood as the simple process of dissolving or dispersing the investigational medicinal 

product for administration of the product to a trial subject, or diluting or mixing the 

investigation medicinal product with some other substance(s) used as a vehicle for the purpose 

of administering it to a trial subject. Reconstitution is not mixing several ingredients, including 

the active substance, together to produce the investigational medicinal product. An 

investigational medicinal product must exist before a process can be defined as reconstitution. 

The process of reconstitution has to be undertaken as close in time as possible to administration 

and has to be defined in the clinical trial application dossier and document available at the 

clinical trial site.’  
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2.7 Is placing of a pharmacy dispensing label on an IMP considered a re-labelling 

process which must be registered?  

 

Application of a routine pharmacy dispensing label, or other labels used as part of routine 

clinical practice, to an IMP, is not considered a re-labelling process which requires registration. 

Application of a label to comply with CTR labelling requirements, as outlined in Chapter X of 

Regulation 536/2014, requires registration.  

 

2.8 Does the process of subdividing the IMP and labelling the product in separate 

containers intended for different clinical trial subjects have to be registered?  

 

Yes. This process requires registration as a re-packaging and re-labelling process.  

 

2.9 Does the process of blinding an IMP need to be registered? 

 

Blinding of an IMP does not fall within scope of the processes covered under Article 61(5) and 

must be carried out by the holder of a manufacturer’s authorisation for IMPs. This includes the 

processes required to blind the dosage form (e.g. over-encapsulation) or alterations to 

packaging to render the test product indistinguishable from a comparator or placebo.  

 

2.10 Is the preparation of a radiopharmaceutical intended for use as a diagnostic IMP 

required to be registered?  

 

Yes. The process of preparing a diagnostic radiopharmaceutical which is an IMP must be 

registered.  

 

2.11 Does the process of preparing an IMP in a pharmacy in accordance with the 

requirements of pharmacopoeia (officinal preparation) have to be registered?  

 

Yes. The process must be registered and the product must be prepared in a dispensing 

pharmacy and supplied directly to the patients served by the pharmacy in question.  

 

2.12 Does the preparation of an IMP in a pharmacy in accordance with a doctor’s 

prescription (magistral preparation) have to be registered?  

 

If the preparation is in accordance with the approved instructions for the IMP, e.g. reconstitution 

or dilution, then this process does not have to be registered. However, if the preparation to the 

doctor’s order involves processes which are not included in the approved instructions for the 

product concerned (e.g. on product packaging) then this process should be registered, e.g. 

crushing tablets and mixing with a diluent in order to prepare an oral suspension for 

administration.  
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2.13 Can a hospital, health centre or clinic import a product from a third country for 

use in a clinical trial?  

 

No. Importation from a third country is not covered within the scope of activities under Article 

61(5).  

 

2.14 What are the appropriate and proportionate requirements to be applied to 

processes conducted under Article 61(5) of the CTR?  

 

Article 61(6) of the CTR requires that the competent authorities determine appropriate and 

proportionate requirements to be applied to the processes which are exempted from the 

requirement for a manufacturer’s authorisation under Article 61(5). The HPRA considers that the 

appropriate guidance for conduct of these processes is the ‘PIC/S Guide to Good Practices for 

the Preparation of Medicinal Products in Healthcare Establishments’. Implementation of these 

guidelines will only apply to the processes which are carried out under Article 61(5) and not to 

any other activities which may be taking place at the hospital, heath centre or clinic.  

 

The extent to which these requirements apply will depend on the risks associated with the 

process. The processes should be assessed by the registrant against the requirements described 

in these guidelines. Controls other than those described in these guidelines, which the registrant 

has justified within its quality system to provide an equivalent level of protection for clinical trial 

subjects and integrity of the clinical trial data, may be acceptable. Higher risk processes, such as 

those involving aseptic manipulations of a dosage form, will be expected to closely adhere to 

these guidelines, in particular Annex 1, unless there is strong documented justification 

supporting an alternative approach.  

 

The Minister for Health may publish further information on the appropriate requirements to be 

applied for those processes conducted under Article 61(5) of the CTR.  

 

2.15 Will the HPRA conduct inspections in relation to the processes carried out under 

Article 61(5)? 

 

In accordance with Article 61(6) of the CTR, the HPRA may conduct inspections of the processes 

carried out under Article 61(5) based on risk. The purpose of these inspections will be to 

determine if the ‘PIC/S Guide to Good Practices for the Preparation of Medicinal Products in 

Healthcare Establishments’ has been satisfactorily implemented in relation to the processes 

carried out.  

 

2.16 Will the HPRA conduct inspections prior to registration of a process?  

 

It is not currently planned to conduct inspections of processes prior to registration. However, 

should the HPRA consider an inspection necessary based on risk, the applicant will be informed.  
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2.17 Will the registrant be informed if the HPRA intends to conduct an inspection?  

 

The HPRA will inform the registrant of its intention to conduct an inspection in relation to these 

processes.  

 

2.18 Will fees be charged in relation to the registration and inspection processes?  

 

Fees will be charged in relation to the registration of exempt processes and any subsequent 

inspection of registered processes in accordance with the Guide to Fees for Human Products on 

the HPRA website.  

 

 

http://www.hpra.ie/homepage/medicines/regulatory-information/medicines-fees

